Δραστηριότητες στο Θέρμο

Το συγκρότημά μας μπορεί να αποτελέσει βάση για διάφορες δραστηριότητες στο Θέρμο όπως mountain bikerafting στον Εύηνοπεζοπορία στα δάση του Θέρμουχωμάτινες διαδρομές με 4Χ4 και πολλές εκδρομές στα πανέμορφα χωριά του δήμου μας.

Σας προτείνουμε

Rafting, Canoe-kayak, Rappel, Αναρρίχηση, Τοξοβολία στον Εύηνο, mountain bike, πεζοπορία-αναρρίχηση στο Παναιτωλικό όρος

Η κατάβαση του ποταμού με φουσκωτή βάρκα είναι μια απολαυστική και διασκεδαστική εμπειρία για όσους κάνουν ράφτινγκ πρώτη φορά, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν ξαναδοκιμάσει. Η κατάβαση γίνεται στο τμήμα του ποταμού Εύηνου από την γέφυρα του Πόρου μέχρι τη βάση, στο χάνι Μπανιά. Στο χάνι Μπανιά λειτούργει και πιστά κανόε- καγιάκ, όπου οργανώνονται και αγώνες πρωταθλήματος. Δοκιμάστε, επίσης, καταρρίχηση στη σιδερένια Γέφυρα, τοξοβολία και αναρρίχηση.

Θαλάσσιο σκι και Wakeboard στη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας

ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ, 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα… μια λίμνη θάλασσα!

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα ήρεμα νερά της λίμνης σε οργανωμένα συγκροτήματα που προσφέρουν καφέ και φαγητό!

Πεζοπορία - Trekking στους Καταρράκτες Μοκιστιάνου!

Αφήνετε το αμάξι σας στην Αγία Σοφία (5′ από το Ξενοδοχείο) και ακολουθείτε την πινακίδα προς τους καταρράκτες με τα πόδια. Περπατάτε περίπου 15′ κατηφορικά πριν μπείτε στο στενό μονοπάτι, όπου αρχίζει και η περιπέτεια! Σε όλη τη διαδρομή από τη στιγμή που θα μπείτε στο μονοπάτι, θα είστε ένα με την φύση! Πυκνή βλάστηση, πολλά νερά, χώμα, ανηφόρες, κατηφόρες και στο τέλος επίγειος παράδεισος όταν αντικρίσετε τους Δίδυμους Καταρράκτες και το ποτάμι που δημιουργείται στο σημείο αυτό. Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά περπάτημα.

Υπάρχει και άλλο σημείο πρόσβασης στους Καταρράκτες Μοκιστιάνου, από την περιοχή της Μυρτιάς, όπου αφήνετε το αμάξι σε κοντινότερο σημείο και περπατάτε λιγότερο.

Πεζοπορία - Trekking στο Θεοτικό

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που βρίσκεται στον παραπόταμο του Ευήνου Φειδάκια κοντά στον Δρυμώνα, απ’ όπου μπορεί να προσεγγιστεί, καθώς το νερό του ποταμού εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος για να επανεμφανιστεί παρακάτω, αφού οι βράχοι σχηματίζουν φυσικό γεφύρι, πάνω στο οποίο υπάρχει πλούσια βλάστηση. Η λαϊκή πίστη πως τέτοιο θαύμα της φύσης μόνο ως δημιούργημα ανώτερης δύναμης θα μπορούσε να εξηγηθεί, δικαιολογεί και την ονομασία αυτού του εντυπωσιακού φυσικού δημιουργήματος.

Εύηνος

Στο πιο στενό σημείο του παραποτάμου Φειδάκια σχηματίζεται ένα φυσικό γεφύρι που ενώνει την περιοχή του Δρυμώνα με την περιοχή της Κλοποτάς. Η διαδρομή που ακολουθούμε είναι από την θέση “Τούρλα”. Ακριβώς από την πίσω του πλευρά ξεκινά αγροτικός δρόμος, που τερματίζει ύστερα από απόσταση 3 χλμ. Κατηφορίζοντας στο δυτικό μονοπάτι, μέσα από αναβαθμίδες και πουρνάρια, θα βρεθείτε στην όχθη του παραπόταμου Χαλικιώτικο ποτάμι. Ακολουθώντας βόρεια πορεία θα το συναντήσετε μπροστά σας. Η φύση καθ’ όλη την πεζοπορία μέσα στον παραπόταμο Φειδάκια είναι οργιώδης. Το θέαμα, όταν θα συναντήσετε το σπάνιο φυσικό γεφύρι του “Θεοτικού”, θα σας καταπλήξει! Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μεσαίας δυσκολίας και καλό θα ήταν να είστε εξοπλισμένοι και με εφεδρικά υποδήματα, γιατί πιθανόν σε κάποια σημεία του φαραγγιού να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στο νερό.

Πεζοπορία στο Γεφύρι Αρτοτίβας

Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του, Κότσαλο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει τα χαρακτηριστικά των ηπειρώτικων γεφυριών της Τουρκοκρατίας. Το γεφύρι είναι λιθόκτιστο με συγκολλητικές ύλες από ισχυρότατο ασβεστοκονίαμα, μονότοξο με άνοιγμα 22,35 μ. στο επίπεδο της μέσης στάθμης του νερού και το πάχος του στο ψηλότερο σημείο είναι 1 μ. περίπου. Οι δύο πρώτες λιθοσειρές του τόξου από την έδρασή του στο βράχο αποτελούνται από λαξευμένους σχιστόλιθους μεγάλου μεγέθους, ενώ στην υπόλοιπη κατασκευή του γενικά χρησιμοποιούνται μικροί ακανόνιστοι λίθοι. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα του γεφυριού ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα πλάτους 0,80 – 1 μ., όπου περίπου και η τελική επίστρωση γίνεται καλντερίμι. Στις δυο πλευρές υψώνεται στηθαίο μέχρι ύψους 0,60 μ. Το καλντερίμι συνεχίζεται και εκατέρωθεν του γεφυριού με στηθαίο που προστατεύει την πλευρά του προς το ποτάμι. Είναι το αρχαιότερο γεφύρι, από όσα μέχρι σήμερα σώζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Πεζοπορία στο Καρέλι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συρματογέφυρα στον Εύηνο γνωστή ως Καρέλι, που αντικατέστησε το 1965 το “Καρέλι”. Η Στράνωμα, λόγω της γειτνίασής της με το Θέρμο και την έλλειψη συγκοινωνίας με τη Ναύπακτο, ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς αυτό. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο Εύηνος, γνωστός και ως Φίδαρης, που εκτός από τους θερινούς μήνες, ήταν αδιάβατος. Στην αρχή υπήρχαν περαματάρηδες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν βάρκα. Όταν όμως αναποδογυρίστηκε κάποτε η βάρκα, φτιάχτηκε αρχικά μια σχοινογέφυρα που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη. Έτσι, μεταπολεμικά, με μπροστάρη τον τότε δάσκαλο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο έγινε έρανος και φτιάχτηκε το “Καρέλι”. Είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε μεγάλα πλατάνια των οχθών του ποταμού. Αντικαταστάθηκε στα 1965 από συρματογέφυρα που έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά. Στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης.

Σήμερα η συρματογέφυρα έχει επισκευασθεί και η διέλευσή της, αν και προκαλεί μικρό δέος, είναι ασφαλής. Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο “Καρέλι” είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, απολαμβάνοντας τη φύση και το μπάνιο στο ποτάμι στον “Βρο”, ένα είδος μικρολίμνης στο ποτάμι.

Πεζοπορία-trekking στο Παναιτωλικό όρος

Σε λιγότερο από μια ώρα φθάνετε με το αυτοκινητό σας στο καταφύγιο του Παναιτωλικού, το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό Περιστέρι, σε μια θέση από την οποία μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την λίμνη Τριχωνίδα. Από εκεί ξεκινούν μονοπάτια διαφόρων δυσκολιών ,τα οποία καταληγούν στην κορυφή του βουνού.

Πίστα παρα πέντε

Στο χωριό Πετροχώρι υπάρχει πίστα παρα πέντε με θέα προς την λίμνη Τριχωνίδα.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ