Περιοχή Θέρμου

Το Θέρμο

Το Θέρμο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό 9.299 κατοίκων. Αποτελεί περιοχή – σύμβολο για την Ελλάδα, καθώς το αρχαίο Θέρμο υπήρξε η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο!

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους – με έκταση 333,7 τ. χμ., που περιλαμβάνει σημαντικές παραλίμνιες πεδινές εκτάσεις, καθώς και ευρεία ημιορεινή και ορεινή περιοχή, η οποία εκτείνεται ως τις παρυφές του Ανατολικού Παναιτωλικού και τη διαρρέουν ο Εύηνος και οι παραποτάμοί του Φειδάκια και Γιδομαντρίτης. Διαθέτει ποικιλία διαφορετικών φυσικών περιβαλλόντων, πράγμα που αν συνδυαστεί με το πλήθος των μικρών και μεγάλων οικισμών που απαρτίζουν τον Δήμο (οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στους πενήντα εννιά (59) και διαθέτουν ποικιλία χαρακτηριστικών), προσδίδει μια θετική διαφορετικότητα στην περιοχή και την καθιστά ιδανικό προορισμό για την κάλυψη πολλαπλών ενδιαφερόντων των επισκεπτών.

Ο Δήμος Θέρμου διαθέτει ασυνήθιστα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς εδώ:

  • υπήρξε η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.
  • είναι ο γενέθλιος τόπος του Κοσμά του Αιτωλού και τόσων άλλων δασκάλων του γένους.
  • έδρασαν οι Κλέφτες και οι Αρματολοί.
  • υπάρχει ένα πλήθος βυζαντινών μνημείων.

Το Θέρμο με τα απείρου κάλλους φυσικά του τοπία, τα αιωνόβια πλατάνια, τα άφθονα νερά, τους άνετους κοινόχρηστους χώρους και τα λιθόκτιστα κτίριασπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, εντυπωσιάζει απροσδόκητα τον επισκέπτη. Η διαμονή στο Θέρμο μπορεί να συνδυαστεί με ένα πλήθος μονοήμερων εκδρομών, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για τη γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή.

Η γεωγραφική θέση του Θέρμου, καθώς βρίσκεται στην πιο νευραλγική θέση της Ορεινής Τριχωνίδας και αποτελεί την φυσική πύλη προς την Ορεινή Ναυπακτία, την Ευρυτανία, αποτελεί σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα από την μεγάλη πόλη του Αγρινίου και 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου.

Λίμνη Τριχωνίδα

Ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές του Παναιτωλικού και του θρυλικού Αρακύνθου (ή Ζυγού), ξεδιπλώνει την απεραντοσύνη της η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδαςη Τριχωνίδα.

Γύρω της πανέμορφα γραφικά χωριά τη συντροφεύουν στα μοναχικά ταξίδια της. Στα γαλήνια νερά της, επιφάνειας 98 χλμ., μήκους 19 χλμ. και μέγιστου βάθους 58 μ., βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ψαριών και πουλιών, μερικά από το οποία είναι σπάνια.

Αρχαίο Θέρμο

Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς.

Σύμφωνα με τον Πολύβιο (203 π.Χ. – 120 π.Χ.) , η πόλη βρισκόταν σε οροπέδιο που το αποκαλεί “των θερμίων πεδίον”, ενώ ονομάζει και την ίδια την πόλη ακρόπολη όλων των Αιτωλών. Κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Η πόλη δεν είχε τείχη. Καταστράφηκε δύο φορές το 218 και το 206 π.Χ, από τον Φίλιππο τον Ε’.

Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του “Θέρμιου” Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα ύψος. Είχε δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις: την αρχαϊκή, με σημαντικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τη φάση του 3ου αιώνα π.Χ. Οι κίονές του ήταν ξύλινοι και οι βάσεις τους λίθινες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, μικρότεροι, του “Λυσείου” Απόλλωνα και της “Λαφρίας” Αρτέμιδας. Άλλα κτίσματα που υπήρχαν στην πόλη είναι δύο στοές, ανατολικά και δυτικά, το “Βουλευτήριο”, μία κρήνη, καθώς έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα.

Η νέα κωμόπολη του Θέρμου βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την αρχαία πόλη. Στο χωριό Μέγα Δένδρο, λίγο έξω από την πόλη, γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Αξιοθέατα

  • Πετρόχτιστα κτίρια, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια στο κέντρο της γραφικής κωμόπολης του Θέρμου.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος με τον Ναό του Απόλλωνος και το νέο μουσείο της πόλης.
  • Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας!
  • Οι καταρράκτες Μοκιστιάνου, φύση απίστευτης ομορφιάς, ανάμεσα στην Αγία Σοφία και τη Μυρτιά.
  • Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας, το παλαιότερο πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Νομό Αιτ/νίας.
  • Νερόμυλοι και νεροτριβές στα χωριά Αγία Σοφία και Μυρτιά.
  • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, όπου υπάρχει και αναπαράσταση κρυφού σχολείου που λειτουργούσε εκεί, με κέρινα ομοιώματα.
  • Το Ιστορικό Μοναστήρι της Μυρτιάς, Εισόδια της Θεοτόκου, το οποίο ιδρύθηκε το 1491.
  • Ο διπλός ναός του Αγίου Νικολάου / Ταξιαρχών στο χωριό Αγία Σοφία, που είναι χτισμένος με υλικά από τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα.
  • Ο Εύηνος ποταμός. Στις ορεινές περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός υπάρχει πλήθος μικρών χωριών, γεφύρια και χαράδρες. Η περιοχή προσφέρεται για ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες.
  • Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα {1847} ένα εξωκλήσι με πέντε τρούλους που βρίσκεται στο χωριό Αργυρό Πηγάδι.
  • Το Μνημείο Πεσόντων Αεροπορων στο λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο.
  • Το σπίτι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δέντρο.
  • Το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.
  • Πηγές της Αγίας Σοφίας.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ