4 Μοναστήρια στη Λίμνη Τριχωνίδα, που αξίζει να επισκεφθείς

Αν αγαπάς τον θρησκευτικό τουρισμό, η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, είναι αδιαμφισβήτητα το μέρος που χρειάζεται να επισκεφθείς. 

 

Γιατί;

 

Γνωστή και ως η “Μέκκα του Χριστιανισμού”, είναι η περιοχή με τους περισσότερους Ναούς και Μοναστήρια. Το αξιοσημείωτο ωστόσο δεν είναι το πλήθος τους, αλλά η ιστορικότητά τους.

 

Αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους βαθιά θρησκευόμενους επισκέπτες όσο και για εκείνους που αγαπούν να ταξιδεύουν στα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής που επισκέπτονται.

 

Πάμε όμως να δούμε ένα-ένα μερικά από τα ομορφότερα σημεία.

1Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

 

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, είναι ο Προστάτης και Πολιούχος του Θέρμου.

 

Σε απόσταση αναπνοής από το Thermios Apollon Hotel θα βρείτε το ομώνυμο Μοναστήρι, το οποίο ανεγέρθηκε ως αφιέρωμα στον Άγιο, καθώς η περιοχή αποτελεί τον τόπο γέννησης και έναρξης του ασκητικού του βίου.

 

Όσοι επισκεφθούν το μοναστήρι θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και μέρος του ιερού λειψάνου του.

Λίγο μετά το Μοναστήρι και με κατεύθυνση προς το Μέγα Δένδρο, μπορείτε να δείτε αρχικά τον παλαιό Ναό του Κοσμά του Αιτωλού και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του πατρικού του σπιτιού

2-Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας

 

Ακόμα ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα, από το οποίο έχουν περάσει οι δύο Αιτωλοί δάσκαλοι, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Όσιος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός.

 

Πρόκειται για μία μοναδικού κάλλους πετρόχτιστη Μονή περιτριγυρισμένη από κυπαρρίσια.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το υπόγειο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το οποίο αποτελεί αναπαράσταση του Κρυφού Σχολειού που εικάζεται ότι λειτουργούσε στο σημείο.


Τέλος, στο Μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

3-Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς 

 

Ανεβαίνοντας από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, στα αριστερά μας, συναντάμε την ξεχωριστή και επιβλητική Μονή της Μυρτιάς. Σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες, στο βουνό, με εκπληκτική θέα της λίμνης Τριχωνίδας, τον 12ο αι. χτίστηκε για πρώτη φορά η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς.

 

Μέσα στα χρόνια και έως τον 16ο αι. ανεγέρθησαν και άλλα τμήματα παραπλεύρως του αρχικού τμήματος και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο πλήρες οικοδόμημα.

 

Θα σας προτείναμε να αφιερώσετε χρόνο και να παρατηρήσετε τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του Ναού. 


Εάν επισκεφθείτε το Μοναστήρι κατά τη διάρκεια τέλεσης λειτουργίας, το μοναδικό κατανυκτικό κλίμα σίγουρα θα σας συνεπάρει.

4-Ιερά Μονή Φωτμού

 

Βρίσκεται ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας και χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

 

Η τοποθεσία της ακριβώς πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα δίνει μία θέα που κόβει την ανάσα και σίγουρα αξίζει να απαθανατιστεί.

 

Όσοι την έχουν επισκεφθεί, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι η παρουσία τους εκεί τους προκάλεσε γαλήνη και αποσύνδεση από τα καθημερινά προβλήματα.

 

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η επίσκεψη στα μοναστήρια της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας, πραγματικά αξίζει, τόσο για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, όσο και για τα άτομα που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της χώρας.

 

Αν πραγματοποιήσετε μία εξόρμηση στην περιοχή, θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο ξενοδοχείο  μας, Thermios Apollon Hotel.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ