Ένα Ελληνικό Μουσείο που Χρειάζεται Οπωσδήποτε να Επισκεφτείς

Μορφή καθιστής Σφίγγας από τη στέγη του ναού του Απόλλωνος (470-460 π.Χ.)

Δεν είναι λίγα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Συνήθως όμως, επισκεπτόμαστε τα πιο δημοφιλή, ξεχνώντας ότι πραγματικοί θησαυροί κρύβονται και σε εκείνα που δεν είναι τόσο γνωστά. Είναι αυτά που μας κάνουν να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία μας και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, να καταλάβουμε πώς ήταν διαμορφωμένη η ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν σε όλες της τις εκφάνσεις, τι απ’ όλα αυτά συναντάμε ακόμη μέχρι σήμερα, τι όχι, ποιες είναι οι επιρροές μας και κυρίως οι συλλογικές μας καταβολές. 


Άλλωστε, μην ξεχνάμε -παραφράζοντας τον Φιλόσοφο- ότι “όποιος γνωρίζει το παρελθόν του μπορεί να γνωρίζει και το μέλλον”.

Ακριβώς μία τέτοια περίπτωση είναι το αρχαιολογικό μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου.

Άποψη της εισόδου και του κτιρίου του νέου αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου

Γιατί όμως αξίζει να τα επισκεφτείς;

Αρχικά, το νέο αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μικρά μουσεία της χώρας, τόσο ως προς την κατασκευή -είναι κατασκευασμένο στα πρότυπα του Μουσείου της Ακρόπολης-, όσο και ως προς την οργάνωση και τις παροχές του.
Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί πάρα πολύ εύκολα μόνος του, καθώς υπάρχουν παντού εξαιρετικά αναλυτικές επιγραφές για όλα τα εκθέματα.

Πολύ μεγάλης σημασίας είναι η προσθήκη της γραφής Braille στις επιγραφές, κάνοντας το μουσείο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε όλους.

Αναφορικά με τα ευρήματα που υπάρχουν στον χώρο, χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη Ρωμαϊκή κατάκτηση.

Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του αρχαιολογικού Μουσείου “Ο Θέρμος, υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο όλων των Αιτωλών, ενώ από τον 4ο αι. π.Χ. αποτέλεσε και την πολιτική έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.” *

Αυτό που έκανε ξεχωριστό το Αρχαίο Θέρμο ήταν το Ιερό του Απόλλωνος, το οποίο αποτέλεσε τόπο λατρείας όλων των Αιτωλών και όχι μόνο. Ο ναός του Απόλλωνος Θερμίου κτίστηκε περίπου στα 620 π.Χ. και στην πορεία, κτίστηκαν και οι μικρότεροι ναοί Απόλλωνος Λυσείου και Αρτέμιδος, γεγονός το οποίο δηλώνει “την ανάγκη εξυπηρέτησης διαφόρων λατρευτικών σκοπών” και από άλλες κοντινές κοινότητες. *

Εξαιρετικής σημασίας επίσης ήταν το Κοινό των Αιτωλών, ένα από τα πρώτα Κοινά που διαμορφώθηκαν στην τότε Ελλάδα (367 π.Χ.).
Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα, η απήχηση που είχε ήταν πολύ μεγάλη.
Βλέπουμε μία σπάνια για την εποχή σύμπραξη πόλεων, οι οποίες εκπροσωπούνταν μέσα από το Κοινό, αλλά και έναν εξίσου σπάνιο χαρακτήρα Διοίκησης, Οργάνωσης και Διαχείρισης Δημοσίων θεμάτων.
Ο δημοκρατικός-κοινοπολιτειακός χαρακτήρας της δομής της Συμπολιτείας αποτελεί ακόμη και σήμερα πρότυπο για την ομοσπονδιακή οργάνωση των περισσότερων σύγχρονων κρατών.*

 

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους που θα ανακαλύψετε κατά την περιήγησή σας, αξίζει να τα εντάξετε στις δραστηριότητές σας κατά την παραμονή σας στο Θέρμο.

Πανοραμική άποψη του αρχαιολογικού χώρου Θέρμου
Υδρορροές

Γενικές Πληροφορίες:

Το “Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου” εγκαινιάστηκε το 2016, ενώ το παλαιό κτήριο υπήρχε από το 1909.


Είναι χωρισμένο σε έξι θεματικές ενότητες, κάτι που βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα όσα θα δει.

Ενδεικτικά οι ενότητες αυτές είναι: *

•«Εν τη συνόδω των μεγάλων οδών»… ο Θέρμος
•Ο προϊστορικός οικισμός. Μια ανθηρή κοινότητα στην καρδιά της Αιτωλίας.
•Πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Ένας νέος οικισμός στη θέση του παλαιού…
•Tο Ιερό του Απόλλωνος, τόπος λατρείας και συγκέντρωσης όλων των Αιτωλών.
•Πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας γύρω από τον Θέρμο
•Αιτωλική Συμπολιτεία: Ένα πολιτικό πρωτοποριακό σύστημα: από το φυλετικό έθνος στην ομοσπονδία πόλεων

Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κέντρο του Θέρμου.

 

Ωράριο Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου:
Καθημερινά εκτός Τρίτης, 08:00 – 15:00


Περισσότερα στοιχεία για το μουσείο μπορείτε να βρείτε και στην επίσημη σελίδα του Δήμου Θέρμου, εδώ.

 

 

*Πηγή:
[2019] Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, “Το Ιερό του Απόλλωνος στον Θέρμο Αιτωλίας – Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου”,
(Τον οδηγό μπορείτε να προμηθευτείτε από το πωλητήριο στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου.)

——————————

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ